БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

DEUTSCH – ENGLISH – ESPAÑOL – ESPERANTO – FRANCAIS – ITALIANOPOLSKIPORTUGUÊS – SUOMI – SVENSKРУССКИЙ – БЪЛГАРСКИ ЕЗИК – 中文العربية

Мъже казват НЕ на проституцията

Сентябрь 2011

Дали проституцията е „право на човека”? Дали е „свобода на жените”? Или неизбежна реалност, отговаряща на „неудържимите нужди” на мъжете?

НЕ! Нека спрем с тази пропаганда!

Ние, мъже на всякаква възраст, от всякакъв произход и живеещи при различни условия, ние, които подписваме този манифест отказваме да изживяваме нашата сексуалност чрез платени взаимоотношения. За нас сексуалността е преди всичко човешко взаимоотношение, изживявано равнопоставено и с уважение към другия, към неговата свобода и желание.

Приканваме ви да се присъедините към нас и публично да заявите

НЕ НА ПРОСТОТУЦИЯТА: ТЯ НЕ Е ЗА НАС! НЕ Е ЗАРАДИ НАС!

  • НЕ на този пазар на мизерията, който принуждава най-уязвимите да дават под наем устните или вагината си!
  • НЕ на мачистката култура, която използва сексуалността, за да доминира и очерня!
  • НЕ на публичните домове, дори на тези, спазващи държавните стандарти, където жени, заробени и експлоатирани от сутеньори са затворени в услуга на мъжете!

ДА на сексуалната свобода!
ДА на споделеното желание и удоволствие!

Чуваме да се казва „свободни да проституират”. Но кой „избира” да прави всеки ден по няколко пъти нежелан секс с непознати?
Кой е свободен в проституцията? Кой има избор? Кой търси удоволствие без да се интересува от другия? Само този, който има властта на парите.
Свободата, за която се борят проституиращите е илюзорна, тъй като тя зависи от сутеньорите, от дрогата, от насилието.
Всяка година проституцията унищожава живота на милиони нови жертви, главно жени и деца, често от най-бедните слоеве на обществото.
Всеки мъж може да се утвърди без да отрича друг човек и да възприеме себе си без да доминира над другите.
Прилагайки принципа за равенство на жените и мъжете, ние призоваваме обществените власти:

  • Да престанат да наказват проституиращите; да разработят програми за социална, образователна и здравна превенция, както и алтернативи на проституцията, за да превърнат в ефективно и реално правото да не се прибягва до проституиране.
  •  Да наказват сутеньорството като сложат край на всички отстъпки по отношение на различните му форми (улична проституция, публични домове, салони за масажи, барове с компаньонки, камионетки, ескорти, Интернет сайтове, малки обяви и т.н.)
  • Да въведат или да разширят още в рамките на училищното образование сексуално, но не сексистко образование, възпитаващо уважение към другия, към неговата свобода, избор и желания.
  • Да въведат нарастваща наказателна санкция срещу «клиентите на проституиращите», както това е направено в Швеция, където тази политика е доказала ефективността си.
  • Да не наричат повече «клиенти» тези мъже, които реално са подбудители на проституиращите.

Да се плаща за достъпа до тялото и интимността на дадено лице, което не изпитва никакво желание няма нищо общо с договор, който се основава на свобода и равенство. Тук свободата е илюзорна, а равенството лъжовно.

Нека построим заедно свят, в който никой няма да си помисля да купува достъпа до тялото на другия и където сексуалните удоволствия няма да бъдат свързани нито с пари, нито с насилие!

Такъв свят е възможен и неговото изграждане вече започна.
През 1999 г. след половин век равнопоставено училищно образование Швеция стана първата страна, която започна да наказва купуването на «сексуалните услуги» , без да наказва проституиращите. През 2009 г. Норвегия и Исландия направиха същото. Десетки мъже бяха наказани с глоби, а държавата помогна на проституиращите да се подготвят за ново бъдеще.

Тази политика е ориентирана към бъдещето:

  • мрежите на проституцията са се изтеглили от тези дестинации, които вече не са рентабилни (според официален шведски доклад от 2010 г. http://www.sweden.gov.se/sb/d/13358/a/149231)
  • децата се учат, че тялото на другия не се купува.

Обратно на това, в Германия и Холандия, където публичните домове са легални, момчетата знаят, че жените са на тяхно разположение. Как биха могли те тогава да възприемат момичетата като равни?
За нас скандинавският модел е залог за човечност и демокрация и представлява надежда за свят без проституция.

Каква Европа ще построим?
В какъв свят искаме да живеем?

Можете да подпишете този текст на адрес


print

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s